Ignorer et passer au contenu
  • Gratis verzending vanaf €59,-
Voor 23:59 besteld = morgen in huis

Wat is honing?

Wat is honing

 

Wat weten we nou echt over honing?

Honing vinden we allemaal heerlijk! Het is lekker zoet, wordt natuurlijk verkregen en is behoorlijk stroperig. Honing behoort tot de oudste zoetmakers, die de mensheid ooit heeft gekend. Het is voor veel mensen beter dan suiker, wat tegenwoordig helaas in van alles en nog wat wordt verwerkt. Honing is dan ook, om die reden, ideaal te gebruiken als suikervervanger: natuurlijk en lekker zoet.

Hoe maken de bijen honing?

Werksterbijen verzamelen nectar uit verschillende bloemen en verzamelen al de nectar in een tweede maag, die ook wel de honingmaag wordt genoemd. Terwijl ze nectar verzamelen bestuiven ze ook meteen het gewas.
Op het moment dat hun honingmaag gevuld is met verse nectar is het tijd om huiswaarts te keren. Zoeeeeemm! Eenmaal thuis aangekomen wordt de honing uit de honingmaag overgedragen van mond tot mond. Nu is de nectar in verschillende honingmagen geweest en is het hoogtijd om het op te slaan in een honingraat-cel. JOEPIE!
De bijen gaan massaal wapperen met hun vleugeltjes en zorgen middels verdamping dat het vochtgehalte onder de 20% komt te zitten. Knap hé?!
De honingbijen zijn nu bij de allerlaatste stap gekomen, namelijk de honingcellen vacuüm verzegelen met bijenwas. Ook dít doen de honingbijen helemaal zelf met hun waskliertjes. Dat wordt ook wel ‘was zweten’ genoemd.

Tijd om te oogsten!

Het is nu tijd voor de imker om aan het werk te gaan. Nee, nee, het is niet alleen de honingbij die moet werken…
De imker zorgt ervoor dat hij de staat van de bijenkolonie nauwkeurig beoordeelt. De vragen die ik mezelf stel zijn: Is het bijenvolk groot genoeg? Hebben ze genoeg eigen voorraad? Is er vanaf het moment van oogsten nog genoeg dracht (dracht = nectar/voer) in de omgeving? Is het volk gezond? Zodra aan alle voorwaarden op de checklist is voldaan, is het een GO!
We starten dan met het zorgvuldig afnemen van gevulde honingraampjes en vervangen ze door lege raampjes met verse bijenwas. Deze bouwen de bijen zelf op met hun waskliertjes.
Nadat we de raampjes hebben afgenomen, gaan we deze stuk voor stuk ontzegelen. Ontzegelen, wat is dat? ‘Verzegelen’ ken je ondertussen al. Maar goed, ik doe je het antwoord toch cadeau. Het gaat om het laatste proces, om honing te maken. Het is het stuk voor stuk ontdoen van de zegeltjes op de honingraatcellen.
Als we hiermee klaar zijn, gaat het ontzegelde honingraam in een honingslinger. De honingslinger slingert al de honing uit de raten, die vervolgens naar de bodem druipt.
We zijn er BIJ-na… De vloeibare honing wordt - door een zeef gefilterd - en in glazen potjes gegoten.

Wil je mij helpen met mijn passie voor het bijeenhouden? Deel dit dan met vrienden, familie en kennissen!

 

Prev Post
Next Post

Laisser un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approuvés avant d'être publiés.

Merci de votre inscription

Cet e-mail a été enregistré !

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Komt binnenkort
this is just a warning
Connexion
Shopping Cart
0 items
0%