Ignorer et passer au contenu
  • Gratis verzending vanaf €59,-
Voor 23:59 besteld = morgen in huis

6 dingen die je moet weten over hooikoorts

Hooikoorts 6 dingen die je moet weten

Inhoud:
Wat is hooikoorts?
Wat zijn de verschijnselen of symptomen van hooikoorts?
Hoe krijg je hooikoorts?
Hooikoorts bij kinderen?
Wat is een pollenkalender?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts - soms ook rinintis genoemd - is een allergische reactie op allergenen in de omgeving, zoals bijenpollen, huisstofmijt, schimmels en zelfs dierenharen. Meer dan twee miljoen mensen in Nederland hebben er last van en dat aantal neemt enkel maar toe. Wat veel mensen niet weten is dat er twee soorten hooikoorts zijn.

Seizoensgebonden hooikoorts - Dit type hooikoorts wordt meestal veroorzaakt door pollen en wisselen van seizoen tot seizoen, afhankelijk van de planten die in bloei staan. De meeste mensen hebben een ergere allergie in de lente omdat dan het meeste pollen in de lucht rondwaaien.

Blijvende hooikoorts - Dit type hooikoorts komt het hele jaar voor. De oorzaak ligt vaak bij stof of schimmel binnenhuis die allergische reacties opwekt.

Wat zijn de verschijnselen of symptomen van hooikoorts? 

De meeste mensen kennen de meest voorkomende allergie symptomen van hooikoorts wel, maar hooikoorts heeft kan nog ergere reacties opwekken. Sommige van die kunnen ernstige problemen veroorzaken voor de gezondheid. Hier is een overzicht van de meest voorkomende symptomen bij hooikoorts:
  • Hoesten en niezen
  • Benauwdheid
  • Jeuk in de ogen, neus, mond of keel
  • Loopneus of verstopte neus
  • Opgezwollen oogleden
  • Geheugenproblemen
  • Concentratiemoeilijkheden
  • Irriteerbare stemming
  • Vermoeidheid of slaapproblemen

 

Hoe krijg je hooikoorts?

Wanneer deze pollen door de lucht zweven en in contact komen met de neus, mond of ogen van een persoon met een allergie, kan het immuunsysteem van het lichaam reageren alsof het een schadelijke indringer is en histamine vrijgeven. Dit kan leiden tot symptomen zoals niezen, loopneus, verstopte neus, jeukende en waterige ogen, en soms ook vermoeidheid en hoofdpijn.

Hooikoorts kan ook worden veroorzaakt door schimmelsporen en huisstofmijten, hoewel dit minder vaak voorkomt dan allergieën voor pollen. In sommige gevallen kan hooikoorts ook erfelijk zijn, wat betekent dat mensen meer kans hebben op het ontwikkelen van de aandoening als het in hun familie voorkomt.

Het is belangrijk op te merken dat hooikoorts niet kan worden overgedragen van persoon tot persoon.

 

Hooikoorts bij kinderen 

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen van hooikoorts bij kinderen te verminderen, waaronder neussprays, antihistaminica en immunotherapie. Het is belangrijk om de behandeling te starten voordat het pollenseizoen begint om de symptomen te verminderen. Bovendien zijn er ook enkele praktische maatregelen die genomen kunnen worden, zoals het vermijden van blootstelling aan pollen en het regelmatig schoonmaken van de woning. Het is belangrijk om een ​​arts te raadplegen voordat u een behandeling voor hooikoorts bij kinderen start.

 

Wat is een pollenkalender? 

Een pollenkalender is een handig hulpmiddel voor mensen met hooikoorts om te bepalen welke pollen er op een bepaald moment in de lucht zijn en wanneer hun symptomen waarschijnlijk het ergst zullen zijn. Een pollenkalender toont de piekperiodes van verschillende soorten pollen gedurende het jaar, afhankelijk van het bloeiseizoen van verschillende planten. Door een pollenkalender te raadplegen, kunnen mensen met hooikoorts hun activiteiten plannen en zich voorbereiden op mogelijke symptomen. Het is ook een handig hulpmiddel voor artsen om te helpen bij de diagnose en behandeling van hooikoorts. Verschillende organisaties en websites bieden pollenkalenders aan, die kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de specifieke plantensoorten in een bepaald gebied.

 

Wil je mij helpen met mijn passie voor het bijenhouden? Deel dit dan met vrienden, familie en kennissen!

 

Laisser un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approuvés avant d'être publiés.

Merci de votre inscription

Cet e-mail a été enregistré !

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Komt binnenkort
this is just a warning
Connexion
Shopping Cart
0 items
0%