Propolis

Wat is propolis?

Hoe wordt propolis gemaakt?
Propolis voor het bijenvolk! 

Propolis beschermt het bijenvolk tegen allerlei verschillende virussen, schimmels, bacterien en de kou. De bijen gebruiken propolis om er kieren en spleten mee te dichten. Daarnaast brengen ze een dun laagje propolis aan alle broedcellen, om deze tegen infecties te beschermen.

Propolis wordt gezien als een natuurlijk antibioticum voor het bijenvolk. De naam is dan ook te ontleden in twee delen ‘pro’ en ‘polis’. De letterlijke betekenis in het latijns, pro= voor, polis= de stad. Het werd door de oude grieken gezien als een bescherming voor de stad, oftewel het bijenvolk.

Wat is propolis?

De bijen verzamelen harsen, wassen en gommen uit bomen, stuifmeel en bijenwas.
De exacte samenstelling kan verschillen per seizoensperiode evenals de kleur hiervan. De drie bestanddelen uit de boom zijn er om gaatjes in de bast te dichten, zo beschermt de boom zich tegen allerlei boomziektes.
Stuifmeel oftwel pollen is de mannelijke voortplantingscel van de plant. Deze wordt hoofdzakelijk gebruikt door de bijen om de larve mee te voeren, evanals een belangrijk ingredient voor dit natuurlijke wondermiddel.
Bijenwas maken de bijen aan door middel van hun waskliertjes, ook wel was zweten genoemd. Wat vervolgens gebruikt wordt om raat te bouwen. Dit wordt dan gebruikt als opslag voor honing en stuifmeel of voor de koningin een plek om daar een eitje in te leggen (=broedcel).
Als de bijen alle bestanddelen voor propolis hebben verzameld vermengen ze dit met hun speeksel en wordt het propolis. Nu kan het volk waar circa 50.000 bijen leven beschermd worden.

BIJzonder, waar kunnen wij dit voor gebruiken?

Dit heilzame natuurproduct werd al door onze verre voorouders toegepast vanwege zijn natuurlijk, krachtige werking. Het kan voor in- en uitwendig gebruik dienen. Zo is het dan ook verwerkt in tincturen, zalfjes, capsules, shampoo’s en zelfs tandpasta’s.
Doordat de farmaceutishe industrie eist dat de samenstelling exact hetzelfde moet zijn mag dit dan ook geen medicijn worden genoemd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *