Honing

Wat is MGO in Manuka honing?

Uitleg van wat MGO is in Manuka honing
Home > Blog > Honing > Wat is MGO in Manuka honing?

Manuka honing is een unieke honingsoort afkomstig uit Nieuw-Zeeland en Australie. Een belangrijke factor in de kracht van Manuka honing is het MGO-gehalte. Maar wat is MGO precies en hoe worden de  MGO-waardes bepaald? In deze blogpost gaan we daar dieper op in. 

Wat is MGO?

MGO staat voor methylglyoxal, een stof die voorkomt in manuka honing

Als we kijken naar wat de stof wetenschappelijk betekent, dan zien we dat deze uit een natuurlijke verbinding is ontstaan. Dit is gebeurd tijdens het metabolisme van suikers. Methylglyoxal is trouwens ook aanwezig in koffie, bier, kaas, en zelfs in onze eigen urine. Echter is het het rijk aanwezig in manuka honing. Het is juist deze stof die de manuka honing zo populair maakt.

Hoe zijn de MGO-waardes bepaald?

De MGO-waarde van Manuka honing wordt gemeten in milligram per kilogram en geeft aan hoeveel methylglyoxal er aanwezig is in de honing. Het bepalen van de MGO-waarde van Manuka honing gebeurt door middel van een test in het laboratorium. Deze test meet de hoeveelheid methylglyoxal in de honing en geeft vervolgens een cijfer aangeduid in de MGO-schaal. De MGO-waarde van Manuka honing kan daarom varieëren, afhankelijk van de kwaliteit van de honing. Hogere MGO-waarden betekenen vaak dat de honing van hogere kwaliteit is. Zelf verkopen we Manuka honing van 100+, 250+ en 550+.

Wat is het verschil tussen UMF en MGO?

Over het algemeen wordt aangenomen dat er een verband bestaat tussen UMF en MGO, omdat beide maatstaven gerelateerd zijn aan het specifiek op meten van bepaalde eigenschappen van Manuka-honing. Dit betekent dat een hogere UMF-waarde meestal overeenkomt met een hogere MGO-waarde en vice versa. Het is echter belangrijk op te merken dat UMF en MGO niet volledig uitwisselbaar zijn, omdat ze verschillende eigenschappen meten.

De toekomst van MGO als een maatstaf

De vraag naar Manuka-honing met een hoog MGO-gehalte blijft toenemen, omdat consumenten steeds meer geïnteresseerd zijn in deze honing. Dit betekent dat er een blijvende vraag zal zijn naar een betrouwbare en nauwkeurige manier om de kwaliteit van Manuka-honing te beoordelen.

Over het algemeen lijkt het waarschijnlijk dat de MGO-maatstaf de komende jaren een belangrijke rol zal blijven spelen bij de beoordeling van de kwaliteit van Manuka-honing. Maar er is ook ruimte voor verbetering en ontwikkeling van nieuwe maatstaven die de complexe chemische eigenschappen van deze bijzondere honing beter in kaart brengen.

Wat is het verschil van honing met en zonder MGO?

Manuka honing bevat een hogere concentratie methylglyoxal dan honing zonder MGO.
Honing zonder MGO kan wel degelijk mgo bevatten, afhankelijk van de soort en de kwaliteit van de honing. Zo is bijvoorbeeld de bloemenhoning geoogst uit in Nederland in sommige gevallen beter aan te bevelen. Dit komt door de aanwezige stuifmeelkorrels in de honing.  Sommige soorten honing, zoals acacia– of koolzaadhoning hebben bijvoorbeeld een lagere concentratie methylglyoxal. Toch bevatten ze wel andere stoffen. Honing zonder MGO kan dus ook zeker nuttig zijn als je op zoek bent naar een natuurlijk zoetmiddel of voor andere toepassingen.

Waarom manuka honing bij Honingdirect.nl

Hoge kwaliteit met zekerheid: Bij Honingdirect.nl koop je manuka honing van hoge kwaliteit, afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Onze honing bevat een track and trace-systeem aan de bovenzijde van de pot, wat betekent dat je het product kunt traceren naar de exacte plek waar het geoogst is. Zo weet je zeker dat je authentieke, eerlijke manuka honing koopt. 

Gecertificeerd: Onze producten zijn ook gecertificeerd, wat betekent dat ze aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Bij Honingdirect.nl verkopen we alleen rauwe, onbewerkte manuka honing, zodat je ervan verzekerd bent dat je een pure, natuurlijke honing koopt.

Passie voor honing: Ons klein bedrijf is ontstaan vanuit een hobby en liefde voor het bijenhouden. Wij zijn dus geen grote, anonieme organisatie, maar een team van enthousiaste honingliefhebbers. Vandaar dat de kwaliteit van de honing voor ons enorm belangrijk is. 

Morgen in huis: Als kers op de taart bieden wij ook nog eens een supersnelle levering. Als je op werkdagen voor 23:59 uur bestelt, heb je je bestelling de volgende dag al in huis. Zo kan je dus op zeer korte tijd genieten van je manuka honing!

Manuka Honing 550+ MGO(Goud)

 69,99 124,99

Manuka Honing 100+ MGO (Brons)

 33,99 63,99

Wil je mij helpen met mijn passie voor het bijenhouden? Deel dit dan met vrienden, familie en kennissen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.