Honing

Manuka honing

manuka honing vs rauwe honing

Honing heeft voedingswaarde en is op verschillende manieren gezond en helend. Dat weten we ondertussen al wel. Maar waarom zou je manuka honing kopen, wanneer je ook erg goedkope potjes kan vinden?

Goedkope honing

Laten we het eerst even hebben over de honing die het minst duur is. Want honing is toch gewoon een natuurproduct, toch? Wel, er zijn toch heel belangrijke verschillen. De goedkope honing uit de supermarkt werd gefilterd, verhit en gepasteuriseerd. Door de verhitting blijft er eigenlijk alleen nog maar suiker over en alle goede voedingsstoffen en eigenschappen verdwijnen of verminderen sterk. Daarbij komt nog dat er suikerwater aan de honing werd toegevoegd. En die informatie vind je bijna nooit op het etiket.
Bij biologische honing wordt geen suikerwater toegevoegd, maar het gaat hier nog steeds over bewerkte honing.

Rauwe honing

Rauwe honing is onbewerkt en komt direct uit de honingraat. De smaak is wat zachter en minder zoet: het is immers geen pure suiker. Bovendien bevat rauwe honing dus nog alle voedingsstoffen. In onbewerkte (en dus onverhitte) rauwe honing zitten essentiële mineralen (wel 31!), B-vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Honing is antibacterieel, antischimmel en antiviraal. Uit onderzoek uit 2005 blijkt dat rauwe honing wel 4,3 keer meer antioxidanten bevat dan verhitte honing.
Hieronder vind je enkele voorbeelden van waarmee het je kan helpen:

 • Ontstekingen
 • Allergieën
 • Acné
 • Bloedsuikerspiegel in balans houden
 • Verlagen bloeddruk
 • Verzachten keelpijn
 • Verlagen cholesterol

Recente studies tonen aan dat rauwe honing honger kan helpen onderdrukken, dus het is geen wonder dat rauwe honing vaak vermeld wordt in diëten.
Het is echter nodig te vermelden dat ‘rauwe honing’ geen wettelijk beschermde term is. Iedereen kan dus ‘rauwe honing’ op zijn etiketten zetten. Rauwe honing kopen rechtstreeks van de imker is daarom een veilige keuze, als je zeker wil zijn dat je pure kwaliteit koopt.
Er is ook nog een verschil tussen ongefilterde, afgegoten of gezeefde rauwe honing. In ongefilterde rauwe honing kunnen er restjes was achterblijven, omdat het rechtstreeks van de raat in de pot gaat. Bij gefilterde rauwe honing gaan er een hoop pollen verloren en dat vermindert de kwaliteit. De honing kan ook ‘afgegoten’ worden om de restjes eruit te halen, waardoor er meer pollen in de honing blijven. En dat is een belangrijk weetje, aangezien de bijenpollen (oftewel het stuifmeel) kunnen helpen om allergieën te onderdrukken. Vraag ons hier gerust meer over.

Manuka honing

Manuka honing is alleen afkomstig van bloesems van de Manukastruik (de bloem Leptospermum scoparium), die groeit in Australië en Nieuw-Zeeland. De honing is extra antibacterieel en antischimmel en daarin uniek.

Dat maakt het ideaal te gebruiken in deze gevallen:

 •  Gezichtsreiniging en acné
 • Het helen van wondjes en brandwonden (Een onderzoek toonde aan dat 88% van niet-helende wonden die verzorgd werden met Manukahoning kleiner werden en de wondheling verliep ook sneller. Een magisch goedje dus.)
 • Littekens minder stroef te doen aanvoelen en een stuk minder pijnlijk te maken
 • Verbetering van de mondhygiëne (het vermindert tandplak en tandvleesbloedingen)
 • Bacteriële en virale infecties
 • Verzachten van interne wonden, zoals keelontstekingen bij kankerpatiënten, maagzweren en zweren in het maag-darm kanaal
 • Verbeteren van energieniveau (bij regelmatig gebruik, door het hoge koolhydratengehalte)

Let bij het kopen van Manukahoning op de UMF-index (de Unique Manuka Factor geeft het gehalte Leptosperinde, Methylglyoxal en DHA aan). Hoe hoger het cijfer, hoe waardevoller de werking is. Klik  hier om manuka honing te kopen

Nederlandse rauwe honing of Manuka honing?

Manukahoning wordt gecontroleerd en beoordeeld op antibacteriële werking (UMF). Rauwe honing wordt hier niet op gecontroleerd en heeft daarom geen vergelijkbare index. Daarom kan Manukahoning als medicinaal worden bestempeld. Het wordt weleens aan chemotherapie patiënten voorgeschreven voor keelontstekingen en het is effectiever bij bijvoorbeeld wondgenezing en zuuroprispingen.
Rauwe honing komt niet noodzakelijk van één plant. Maar streekhoning uit Nederland is gebaseerd op bloemen uit Nederland en is dus veel efficiënter bij het bestrijden van allergieën en astma bij Nederlandse mensen. Dat komt omdat het pollen bevat uit de streek en je lichaam zo immunotherapeutisch resistent kan maken tegen diezelfde pollen die in de lucht zitten.
De Manukastruik groeit niet in Nederland en is dus minder heilzaam op dat gebied. Bovendien worden Nieuw-Zeeland en Australië weleens geteisterd door bosbranden dus de honing die ervan verkregen wordt is zeldzaam en schaars. En daar betaal je natuurlijk een prijs voor, zelfs met een lage UMF-index.
Manukahoning is donkerder dan rauwe honing. En ook dikker van textuur. Dat laatste maakt het dan ook minder smeerbaar.
Manukahoning heeft superieure antimicrobische eigenschappen. Het bevat onder andere waterstofperoxide dat een zeer sterke antibacteriële werking heeft en het is dus veel efficiënter dan rauwe honing, op het gebied van infecties.
Rauwe honing van Honingdirect is dan natuurlijk weer milieuvriendelijker en economischer, omdat er een minimum aan transport te pas komt.

De conclusie

De conclusie is dat zowel rauwe honing als Manuka honing ontelbare voordelen bieden. In een gezond dieet is rauwe honing voldoende. En beide bieden blinken uit in bepaalde toepassingen tegenover elkaar. Het hangt er dus vooral vanaf waar je het voor zal gebruiken. Onderzoek wijst echter uit dat rauwe honing in veel gevallen krachtig genoeg is. Natuurlijk helpen we je graag bij het kiezen van de juiste honing.

Reactie's

 1. Oafa schreef:

  Wat een interessant artikel!

  Bedankt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *