Honing

Honing in thee

5 Feiten honing in warme drank

Honing in thee

Honing als natuurlijke zoetstof in de thee is een zoete verwennerij, die eigenlijk een gezonde gewoonte zou moeten worden. Honing bevat vitamines, bacterieremmers, mineralen en nog meer goeds. Maar er zijn een aantal belangrijke feiten die je zou moeten weten over honing in thee.

1. Het bevordert je spijsvertering

Honing heeft prebiotische eigenschappen, wat betekent dat het de groei en ontwikkeling van goede bacteriën in je spijsverteringsstelsel stimuleert.
De koolhydraten en ogliosachariden in honing bevorderen ook de goede bacteriën.
Dit alles resulteert in vermindering van constipatie, krampen, opgezwollen gevoel en schadelijke bacteriën die darmontstekingen en maagproblemen veroorzaken.
De probiotica in honing hebben een stimulerend effect op de bifidobacterium, een soort probiotica in melk. Melk met honing is dus een erg goede combinatie.

Honing voor een betere spijsverteringsysteem

2. Sterkere weerstand en detox

Melk met honing geeft je lichaam een boost van eiwitten (melk) en koolhydraten (honing). Die combinatie versnelt je stofwisseling. Door het zowel ‘s avonds als ‘s morgens te nemen, krijgt je lichaam fysieke en mentale energie.
Dankzij de enzymen in melk worden de dierlijke eiwitten gemakkelijk afgebroken tot aminozuren. Dus dat betekent ook weer een goede zet bij hoge cholesterol.
Het stimuleert ons immuunsysteem door de geweldige bijdrage van vitamines, mineralen en aminozuren. Kies voor een slimme verdediging.
Warm water met honing en het sap van een halve citroen ontgift ons lichaam, doordat het de leverfunctie optimaliseert. De combinatie van citroensap, honing en heet water is bevorderlijk voor de gezondheid van de urinewegen.

Sterkere weerstand met honing

3. Honing goed tegen keelpijn

Er zijn erg veel oma’s die allemaal het beste huismiddeltje hebben tegen keelpijn. De gemeenschappelijk factor in al deze middeltjes is honing.
Één ervan is gember-citroen thee met honing. Het ontstekingsremmend effect van gember verbetert de bloedcirculatie. Volgens het Medisch Centrum van de Universiteit van Maryland draagt gember ook bij tot het verlagen van de cholesterol en gaat het bloedproppen tegen. De vitamine C aanwezig in citroen helpt met het versterken van je immuunsysteem. Honing zit propvol vitaminen en maakt het drankje van gember en citroen drinkbaar. Honing is een natuurlijk antibioticum en heelt infecties en wondjes. Precies de juiste aanval voor een keelontsteking.
Nog een huismiddeltje is een eetlepel warme honing, met wat zwarte peper toe en een paar druppels gembersap. Deze combinatie zal de pijn verzachten en geneest de keel. De honing zorgt er namelijk ook voor dat de zwelling van de keel vermindert: honing onttrekt namelijk water aan de ontstekingen.
Warme melk met honing heeft één groot voordeel: het kost bijna niets en iedereen heeft het in huis.

Honing goed tegen keelpijn

4. Het bestrijdt slapeloosheid

Nog een belangrijke reden om honing te gebruiken als zoetstof: Honing geeft je namelijk meer controle over de insuline die je lichaam produceert. Hierdoor geven je hersenen meer tryptofaan vrij. Deze chemische stof wordt dan omgezet in serotonine dat op zijn beurt melatonine aanmaakt. Dat hormoon vermindert van stress, en helpt je te slapen.

vrouw slaapt lekker door honing

5. Verhit honing niet boven de 40 graden!

– Als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, gaan alle gezondheidsvoordelen verloren. Hoge temperatuur maakt de kostbare enzymen kapot. Wacht daarom even tot je warme drank op drinktemperatuur (of nog iets koeler) is en roer er dan pas honing door. Zo profiteer je optimaal van de gezonde eigenschappen van honing.
Een studie toonde aan dat wanneer honing wordt verhit zich een stof vormt die hydromethylfurfural wordt genoemd en potentieel toxisch en kankerverwekkend zou zijn. De chemische structuur van honing verandert door verhitting, wat het peroxidegehalte doet stijgen.
– Een bacterie die botulisme veroorzaakt, clostridium botulinum, kan wél overleven in honing. Zo’n tien procent van de honing over de hele wereld bevat sporen van deze bacterie in zich. Geen paniek: ons immuunsysteem krijgt ze klein, maar het immuunsysteem van baby’s is nog volop in ontwikkeling. Daarom geef je kinderen jonger dan een jaar uit voorzorg beter geen honing.
– Warme melk met honing is natuurlijk geen goed idee voor iemand met een lactose-intolerantie.

Nog een laatste toegift voor dit artikel: iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek. Critici zeggen dat het nog niet wetenschappelijk vastgesteld is, maar ik blijf toch lekker mijn dagelijkse breinthee met honing zoeten…