Ignorer et passer au contenu
  • Gratis verzending vanaf €59,-
Voor 23:59 besteld = morgen in huis

9 dingen die je moet weten over Propolis

artikel over 9 dingen die je moet weten over propolis

Benieuwd naar een natuurlijk product met talloze toepassingen? Dan is propolis misschien wel iets voor jou! Propolis wordt al duizenden jaren gebruikt door mensen over de hele wereld. In deze blog delen we daarom 9 dingen die je moet weten over propolis, waaronder wat het is, de verschillende soorten producten en het gebruik. Kom meer te weten door verder te lezen!

Inhoud:
Wat is propolis?
Hoe wordt het gemaakt?
Hoe wordt het geoogst?
Hoe lang wordt propolis al gebruikt?
Welke soort producten zijn er?
Hoe gebruik je deze producten?
Wanneer ben je allergisch?
Waarom Propolis gebruiken
Waar kun je Propolis kopen?

 

Wat is Propolis? 

Propolis is een kleverige, harsachtige substantie geproduceerd door de honingbijen. Het heeft een gele tot donkerbruine kleur. De kleur is in grote mate afhankelijk van welke bomen en bloemknoppen de bijen hebben bezocht. Het wordt voornamelijk gebruikt om schade aan de korf te herstellen en de bijenkorf schoon te houden. Daarom dat het ook wel bijenkit of bijenlijm wordt genoemd. Het woord "propolis" zelf is afkomstig uit het Grieks en betekent "de toegang tot de stad", wat verwijst naar de rol van deze bijzondere stof in de bijenkorf. Het is van het grootste belang voor de bijen dat alleen gewenste bezoekers hun korf kunnen betreden, en daarom gebruiken ze deze stof om kieren en spleten te dichten en zo de toegang tot hun "stad" exclusief voor henzelf te houden.

 

Hoe wordt het gemaakt?

Het wordt gemaakt door honingbijen die harsachtige materialen verzamelen uit knoppen, schors en bladeren van bepaalde bomen en planten, zoals populieren, berken en dennen. De bijen voegen vervolgens enzymen, bijenwas en stuifmeel toe aan de hars en mengen het grondig om er een kleverige en harsachtige substantie van te maken. Het is dus volledig natuurlijk en wordt uitgevoerd door de bijen zelf. Het kan enigszins variëren afhankelijk van de soorten bomen en planten die beschikbaar zijn in de omgeving en de behoeften van de bijenkolonie. Naast het gebruik door bijen, wordt propolis ook gebruikt voor in voedingssupplementen, cosmetica en mondverzorgingsproducten.

Hoe wordt het geoogst?

Een van de manieren om het te oogsten, is door een speciale propolisplaat bovenop de raampjes in de bijenkast te plaatsen. Deze plaat heeft allemaal kleine gaatjes, waardoor de bijen dit sneller gedicht willen hebben. Door deze methode te gebruiken, kunnen imkers het eenvoudig verzamelen, omdat het gemakkelijk te schrapen is van de plaat wanneer het eenmaal is verzameld. Dit is een praktische methode om op een grotere schaal te oogsten. Een ander en een wat laagdrempeliger manier is om hiervoor te zoeken in de bijenkast. Het kan worden gevonden op verschillende plaatsen, zoals op de deksels, in de hoeken en op de frames. Het kan wat meer tijd en geduld vergen om op deze manier propolis te verzamelen, maar het kan een goede optie zijn voor imkers die minder nodig hebben. Voor in beide gevallen gebruiken imkers speciale hulpmiddelen, zoals een propolisschraper of -krabber, waarmee ze de propolis voorzichtig kunnen schrapen.

Hoe lang wordt het al gebruikt?

Propolis is een stof die al duizenden jaren door mensen wordt gebruikt. Het werd door de oude Egyptenaren gebruikt in hun balsemingstechnieken en door de oude Grieken, Romeinen en Chinezen als een materiaal voor diverse toepassingen. Ook in de middeleeuwen werd het gebruikt voor verschillende toepassingen. Later werd het gebruikt in de alternatieve geneeskunde en vandaag de dag wordt het nog steeds veelvuldig gebruikt in verschillende producten voor menselijk gebruik, zoals voedingssupplementen, cosmetica en mondverzorgingsproducten.

Welke soort producten zijn er?

Er zijn verschillende producten beschikbaar die gemaakt zijn van propolis. Hieronder een aantal voorbeelden: 1. Propolis tinctuur 30%: Dit is een mengeling van een hoge concentratie propolis en alcohol in een flesje. De 30% verwijst naar de concentratie propolis van het product. 2. Propolis druppels (10%), zonder alcohol: In plaats van alcohol wordt hier water gebruikt om de propolis in op te lossen. Een ideale keus voor mensen die liever geen alcohol gebruiken. 3. Propolis Capsules: De capsules bestaan uit gemalen propolis in poedervorm, verpakt in een capsule. Ze bieden een handige en eenvoudige manier om propolis toe te voegen aan je dagelijkse routine. 4. Propolis zalf 30%: De 30% concentratie van propolis, maakt het een vrij dikke zalf. Hierdoor heb je maar weinig nodig en gaat het daarmee lang mee.

Hoe gebruik je deze producten?

Aangezien er verschillende soorten propolisproducten beschikbaar zijn, is het belangrijk om de juiste gebruiksaanwijzing te kennen voor elk product. Om deze reden hebben we een handig schema opgesteld met de juiste dosering en gebruiksinstructies voor elk propolisproduct.

Middel

Dosering

Gebruiksinstructies

Propolis tinctuur 30%

4-5 druppels per keer, maximaal 2x per dag.

In je favoriete drank, door de yoghurt, op een stuk brood of op een suikerklontje.

Propolis druppels alcoholvrij

4-5 druppels per keer, maximaal 2x per dag.

In je favoriete drank, door de yoghurt, op een stuk brood of op een suikerklontje.

Propolis capsules

3 capsules per dag, bij voorkeur voor de maaltijd.

Met een slok water inslikken.

Propolis zalf 30%

Voldoende om de gewenste plek te bedekken.

Een dun laagje aanbrengen en goed laten intrekken.

Let op: Overschrijd de aanbevolen dosering niet. Buiten bereik van kinderen houden. Als je een bekende allergie hebt voor bijenproducten, zoals honing of pollen, is het raadzaam om een arts of apotheker te raadplegen voor het gebruik ervan. TIP: bezoek de website van thuisarts om uit te zoeken of je allergisch bent.

Wanneer ben je allergisch?

Het is mogelijk om allergisch te zijn voor propolis. Hoewel het zeldzaam is, en slechts in ongeveer 1,3% van de bevolking voorkomt, krijgen sommige mensen een allergische reactie na contact met het stofje. Mensen die allergisch zijn voor bijenproducten, zoals honing, bijenwas of bijengif, kunnen ook allergisch zijn voor propolis, omdat het ook afkomstig is van bijen. Bij twijfel adviseren we altijd om medisch advies te raadplegen. Wil je ondanks de adviezen zelf een allergietest doen? Volg dan de 3 stappen hieronder:
  1. Breng een kleine hoeveelheid propolis aan op de binnenkant van je elleboog of pols.
  2. Laat het voor tenminste 1 uur intrekken.
  3. Controleer het gebied op eventuele tekenen van een allergische reactie, zoals roodheid, zwelling, jeuk, uitslag en zwelling.

Waarom propolis gebruiken?

Propolis is een natuurlijk en veilig bijenproduct dat door veel van onze klanten is geïntegreerd in hun dagelijkse routine en zeer gewaardeerd wordt. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen en daardoor veelzijdig in gebruik. Ben je op zoek naar een natuurlijk bijenproduct die je eenvoudig kunt toevoegen aan je dagelijkse routine? Dan is propolis een uitstekende keuze! 

Waar kun je propolis kopen?

Bij Honingdirect ben je aan het juiste adres als je op zoek bent naar propolis van hoge kwaliteit. Onze imkerij is ontstaan uit een hobby en is inmiddels uitgegroeid tot een begrip. We hebben een ruim assortiment propolisproducten voor ieder wat wils. Bestel je op werkdagen voor 23:59, dan heb je je bestelling de volgende dag al in huis. Wij begrijpen dat je soms vragen kunt hebben over het gebruik, de dosering en productkeuze van propolis. Daarom staan wij altijd klaar om je te helpen. Wacht niet langer en voeg propolis vandaag nog toe aan jouw dagelijkse routine!

Wil je mij helpen met mijn passie voor het bijenhouden? Deel dit dan met vrienden, familie en kennissen!

Laisser un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approuvés avant d'être publiés.

Merci de votre inscription

Cet e-mail a été enregistré !

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Komt binnenkort
this is just a warning
Connexion
Shopping Cart
0 items
0%