Gezondheid

Coronavirus

Coronavirus nu nog beter voorbereid
Home > Blog > Gezondheid > Coronavirus

Zowat iedereen heeft het over het nieuwe coronavirus. Wij willen jou hier zo goed mogelijk over informeren. 5 minuten leestijd

Coronavirus CoVid19

Over het CoVid19 zoals deze nieuwe variant voorlopig heet – want coronavirus is een type virus, zoals SARS en MERS ook coronavirussen zijn – is nog niet alles bekend. Coronavirussen leven in dieren en af en toe muteert er eentje, zodat mensen er ook mee besmet kunnen raken. Op dit moment weet men nog niet van welk dier dit virus komt (bij MERS kwam het van de civetkat en bij SARS van kamelen).

Er is evenmin bekend wie het eerst besmet raakte. Het is namelijk niet omdat je het virus hebt dat je symptomen vertoont. Je kan drager zijn en anderen besmetten zonder dat je het weet. De eerste mensen met symptomen echter werden vastgesteld in China, maar zoals je kan volgen in de nieuwsberichten, heeft het, na Europa ook al Nederland bereikt.

Coronavirus Covid19

Hoe voorkom je besmetting?

De verspreiding van het virus maakt het belangrijk voorzorgen te nemen om besmetting te voorkomen. Dit gaat om onder andere snuiten, hoesten en niezen in papieren zakdoekjes, die je dan weggooit in een gesloten vuilnisemmer, sociale afstand houden (dat is zowat een meter) en je handen goed en regelmatig te wassen. Liefst met water en zeep, gedurende 20 tot 40 seconden.

Handhygiëne

Desinfecterende handgel is enkel nuttig wanneer je geen water en zeep ter beschikking hebt. Deze gels bevatten een hoog gehalte ethylalcohol, wat je handen uitdroogt. Bovendien doodt het niet alle beestjes (zoals bijvoorbeeld het norovirus, parasieten zoals Giardia, en de bacterie Clostridium difficile). Het geeft geen schoon gevoel en aangezien je je handen niet afspoelt blijft vuil gewoon zitten. Dus handen wassen met water en zeep, omdat je niet alleen meer ziektekiemen én vuil verwijderd wilt hebben.

Chemische zeep wordt vaak gemaakt met chemische wasmiddelen, verharders en synthetische schuimmiddelen. Sommige van deze ingrediënten kunnen eveneens je huid uitdrogen of irriteren.

Natuurlijke zeep wordt gemaakt met oliën en loog, die samen emulgeren tot zeep. Het bevat ook glycerine. Glycerine is een bevochtiger die vocht uit de lucht naar de huid trekt en zo de huid hydrateerd. Het wordt op natuurlijke wijze geproduceerd tijdens  het zeepproductieproces.

Je kent ondertussen de goede eigenschappen van rauwe honing: het ontsmet, maar voedt ook de huid.

In onze webwinkel vind je twee fijne geurige zepen, namelijk handzeep met propolis, honing en rozemarijn.

Gebruik je liever handgel die huidvriendelijk is, kies dan voor onze hydraterende handcrème bio. Deze bevat honing, calendula en bijenwas. Reinigt je handen dus ook. Bovendien regelt de handcrème het vet- en watergehalte van je huid, zelfs na veelvuldig wassen en desinfecteren. De crème trekt snel in je huid en is verpakt in een handig meeneemformaat.

Wie raakt besmet?

Een virus kan niet bestreden worden met antibiotica. We zijn voor onze verdediging dus aangewezen op ons lichaam. Een verzwakte weerstand betekent een kans voor het virus om zich vast te hechten in je longen met zijn kroon (dat zijn een soort pinnetjes) en zich te beginnen te vermenigvuldigen. Voorlopig spreekt men vooral over mensen met hartaandoeningen, astma en diabetici.

Zoals je ondertussen weet, hebben de laatste twee categorieën baat bij regelmatig gebruik van lokale honing van de imker. Honingproducten geven je afweersysteem bij dagelijkse inname een boost, assisteren je lichaam om de insuline te regelen en het stuifmeel in honing en propolis helpen met allergieën en astma.

We weten dat honingproducten ook een antibacteriële werking hebben. Maar de afgelopen decennia werd heel wat medisch onderzoek gedaan naar de antivirale werking. Verschillende van deze onderzoeken rapporteren dat de aanwezigheid van flavonoïden en fenolzuren virusremmend werken voor onder andere griepvirussen als Mexicaanse griep, varkensgriep en varianten van het vogelpestvirus. Dat is zeer belangrijk aangezien we steeds resistenter worden tegen virusremmende medicijnen. Alle soorten honing bleken de werking van industriële virusremmers te versterken.

Opvallend zijn de onderzoeken met propolis en zijn effect op een aantal varianten van  herpes-, adeno-, corona- en rotavirussen. Uit het onderzoek bleek dat propolis in een cultuur (dus zonder de hulp van een menselijk afweersysteem) na 48 uur de groei aanzienlijk verminderde, vergeleken met de geteste medicijnen. En dat is een aanwijzing dat het mogelijk virusdodende eigenschappen heeft.

Voor ons imkers is dat geen wondermeer, aangezien de propolis ook gebruikt wordt door de bijen zelf om de kolonie in de bijenkorf te beschermen tegen virussen en infecties.

Uiteraard hebben we een aanbod producten om jou hiervan mee te laten genieten:

✔️  Tinctuuroplossing van 30% (zeer hoge concentratie aan propolis),

✔️ Alcoholvrije propolis druppels

✔️ Natuurlijke propolis capsules

Wanneer je ondanks alle voorzorgen toch besmet raakt

De symptomen van besmetting met een coronavirus zijn dezelfde als bij griep en verkoudheid: hoesten, koorts, lopende neus, kortademigheid en niezen. In meer ernstige gevallen longontsteking en nierproblemen. Zelfs wanneer je niet reisde of in contact kwam met iemand die besmet is, meld je je toch best zo snel mogelijk aan bij de huisarts.

Wellicht is het griep of een verkoudheid, maar beter een keer te veel naar de dokter. Je kan als vanouds vertrouwen op onze honingproducten voor verzachten van de keel, aansterkende voedingsstoffen en de geneeskrachtige eigenschappen.

Bezoek de website van thuisarts.nl hier om de algemene richtlijnen te volgen.

Propolis Capsules

 14,99 34,99

Propolis Druppels Alcoholvrij

 11,99 29,99

Propolis Tinctuur 30%

 10,99 28,99

Royal Jelly Puur

 19,99 64,99

Wil je mij helpen met mijn passie voor het bijenhouden? Deel dit dan met vrienden, familie en kennissen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.