Meteen naar de content
  • Gratis verzending vanaf €59,-
Voor 23:59 besteld = morgen in huis

Waarom kristalliseert honing en hoe maak je het weer vloeibaar?

Waarom kristalliseert honing en wat kan je doen om het weer vloeibaar te maken?

Het is december, het is weer kouder buiten en je verlangt naar een heerlijk warme kop thee. Niks is zo lekker, als een warme kop thee met honing. Helaas, de honing in de pot is gekristalliseerd. Deze kun je nu weggooien, toch? Wacht daar nog maar even mee, want na het lezen van dit artikel heb jij weer vloeibare honing.

Inhoud:
Waarom kristalliseert mijn honing?
Kun je gekristalliseerde honing nog eten?
Wat te doen als honing kristalliseert?
Hoe voorkom je dat honing kristalliseert?
Waar koop je gezonde honing?

Waarom kristalliseert mijn honing?

 Wellicht vind je het heel vervelend als je een potje met versuikerde honing in de kast vindt, maar eigenlijk is gekristalliseerde honing een teken dat je met goede, ofwel pure, honing te maken hebt. Enkel pure honing, zonder overbodige toevoegingen, kristalliseert. Maar waarom kristalliseert mijn honing dan? Honing bestaat voor een groot deel uit natuurlijke suikers, zoals fructose en glucose. Glucose is de ‘boosdoener’ van de versuikerde honing. De ene honing kristalliseert simpelweg sneller dan de andere honing, omdat bepaalde honing een grotere hoeveelheid glucose bevat.

Krijg 10% korting op Rauwe Honing

 

Kun je gekristalliseerde honing nog eten?

Velen gooien honing weg op het moment dat ze zien dat deze versuikerd is. Dit is eigenlijk zonde, want honing blijft heel erg lang goed. Het versuikeren van honing is een natuurlijk proces waarbij de honing verder rijpt naarmate deze langer wordt bewaard. Zoals gezegd is een kenmerk van pure honing dat het kristalliseert en dat je dan juist te maken hebt met goede honing. Daarnaast is het versuikeren van honing geen onomkeerbaar proces, want je kunt het op een eenvoudige manier weer vloeibaar maken.

Wat te doen als honing kristalliseert? 

Het vloeibaar maken van versuikerde honing is bijzonder eenvoudig. Honing die gekristalliseerd is, krijgt opnieuw een vloeibare vorm op het moment dat je deze verwarmt. Dit kun je het beste doen door de pot met honing in een kan met warm, niet gekookt, water te plaatsen. Een ideaal product hiervoor is onze dubbelwandige smeltkan. Door de dubbelwandige laag kun je de honing eenvoudig au bain-marie vloeibaar maken.
Een andere manier is het potje met de gekristalliseerde honing een tijdje op de warme kachel te zetten. Het gebruik van de magnetron om de honing die versuikerd is vloeibaar te maken, raden wij af, want belangrijke voedingsstoffen kunnen op deze manier verloren gaan.

 

Hoe voorkom je dat honing kristalliseert?

Voorkomen is beter dan genezen. Het is dus prettig om te weten dat er manieren zijn om het kristalliseren van honing af te remmen. Het is namelijk niet mogelijk dit geheel te voorkomen, omdat het een natuurlijk proces betreft.

• Het versuikeren van honing kan worden afgeremd door de honing goed afgesloten op te bergen. Wanneer de pot of verpakking niet goed is afgesloten, wordt de honing beïnvloed van buitenaf. Honing trekt namelijk vocht aan en dit resulteert in het sneller versuikeren van de honing.
• Jouw pot met vloeibare honing is erbij gebaat als deze wordt geplaatst in een donkere ruimte met een constante, liefst lage, temperatuur. Honing kristalliseert namelijk het snelste bij een temperatuur van rond de 15 graden Celsius.

 

Krijg 10% korting op Rauwe Honing

 

Waar kun je honing kopen?

De lekkerste, pure honing koop je eenvoudig en snel online bij Honingdirect. Voor vragen over honing, hoeveelheden of andere producten van Honingdirect kun je contact met ons opnemen. Wij beantwoorden graag je vragen en adviseren je deskundig.

Wil je mij helpen met mijn passie voor het bijenhouden? Deel dit dan met vrienden, familie en kennissen!

 

Vorige post
Volgende post

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Bedankt voor het abonneren

Deze email is al geregistreerd

Kies optie

Bewerk optie's
Komt binnenkort
this is just a warning
Inloggen
Winkelmand
0 producten
0%