Propolis

9 dingen die je moet weten over Propolis

9 dingen die je moet weten over propolis!

Wat is Propolis?

Propolis is een soort hars-achtige substantie geproduceerd door bijen. Het heeft een gele tot donkerbruine kleur. De kleur is in grote mate afhankelijk van welke bomen en bloemknoppen de bijen hebben bezocht. Het wordt vooral gebruikt om schade aan de korf te herstellen en de bijen woonplaats schoon te maken. Daarom dat sommige mensen Propolis ook bijen lijm noemen. Het woord zelf is Grieks voor ´de toegang tot (pro) de stad (polis), wat refereert naar de rol van de stof  in de bescherming van de korf. Het is belangrijk voor bijen dat enkel gewenste bezoekers in hun korf kunnen komen. Daarom dat zij voor kieren en spleten dit goedje gebruiken om ze te dichten en dus de toegang tot hun ´stad´ exclusief voor hen houden.

Propolis op rand van bijenraam

Hoe wordt het gemaakt?

Propolis wordt gemaakt door bijen die het hars van bomen en bloemknoppen gaan verzamelen. Na het oogsten van dit sap gaan de bijen dit terug naar hun korf brengen net zoals zij met honing doen. Daar gaat dit natuurlijke sap door de bijen verder zorgvuldig  worden vermengd met enzymen, pollen en bijenwas.

Hoe lang wordt het middel al gebruikt?

Al sinds de oudheid werd het gebruikt voor allerlei kwaaltjes. De Romeinen en de Grieken gebruikten het voor een betere wondheling maar ook om de mond te ontsmetten. Over de Atlantische Oceaan waren ze ook dol op het goedje, daar gebruikten de Inca’s het als koortsremmer en -verlichter. De Egyptenaren zwoeren ook bij het goedje. Daar was het een belangrijke remedie dat in het medicijnkastje van de farao’s stond. Ze gebruikten het voor de helende werking en om tand- en kiespijn te vermijden en te verlichten.

Wat is de werking van Propolis?

Moderne wetenschap is er achtergekomen dat In propolis een stof zit genaamd pinocembrin, dit werkt als een actief element tegen schimmels. Door deze eigenschap gaat het actief het lichaam ontsmetten wanneer het wordt gebruikt. Zo is het middel heel nuttig om wonden te helen. Tegenwoordig wordt propolis tegen verschillende aandoeningen ingezet. Zo is het voor dermatologische doeleinden een uitstekend middel tegen acne, eczeem, wondjes genezen en om brandwonden te helen. Ook voor een verkoudheid en griep bewijst het zijn nut omdat het de symptomen van koorts en hoesten verlicht.

Daarnaast zijn er ook studies die aanwijzen dat propolis een helpende hand kan hebben in het behandelen en voorkomen van bepaalde soorten kanker. Zo zou het borstkanker helpen voorkomen door de tumorale eigenschappen die de stof heeft.

Het grote voordeel van producten op basis van propolis te gebruiken is dat het een natuurlijke remedie is die al eeuwen wordt gebruikt. De stof werd overal ter wereld voor vele eeuwen gebruikt vanwege haar goede eigenschappen.

Welke soort Propolis producten zijn er?

Ten eerste is er Vloeibare Propolis Tinctuur 30% dit is een mengeling van een hoge concentratie natuurlijke propolis en alcohol in een tinctuur flesje. De 30% verwijst naar de concentratie propolis van het product.  Hier meng je dan gewoon 4 tot 5 druppels van in een glas water, thee, etc.

Daarnaast heb je ook vloeibare Propolis druppels (10%) zonder alcohol. In plaats van alcohol wordt hier water gebruikt om de propolis in op te lossen. Hiervan voeg je ook simpelweg 4 à 5 druppels aan je favoriete drank toe

Propolis Capsules zijn ook een handige optie om dit natuurlijke middel aan je dieet toe te voegen. Deze bevatten 100% gemalen propolis poeder en kun je dagelijks gebruiken om je weerstand te verhogen.

Propolis zalf met 30% propolis is ideaal om snel en rechtstreeks op de huid aan te brengen om een wonde te helpen helen en infecties te vermijden. Ook tegen acne kun je deze zalf gebruiken.

Hoe gebruik je Propolis producten?

Propolis producten zijn heel makkelijk te gebruiken. Je kunt deze in capsule vorm voor je maaltijd nemen of gewoon enkele druppels in een drankje toevoegen.

Middel Dosis Gebruik voor
Vloeibare Propolis Tinctuur 30% 4 tot 5 druppels op een suikerklontje, door de yoghurt, op een stuk brood of in een klein laagje lauw water. Deze variant lost niet tot nauwelijks op. • verbetering immuunsysteem
• koorts
• hoesten
• reumatische klachten
• tandbederf en kiespijn
• antibacteriële mondspoeling
 Vloeibare Propolis druppels (10%) 4 tot 5 druppels in een drank die je graag drinkt. Smaakt bitter dus best een zoete drank. Deze variant lost heel goed op in vloeistof! • verbetering immuunsysteem
• koorts
• hoesten
• reumatische klachten
• tandbederf en kiespijn
• antibacteriële mondspoeling
Propolis capsules Voor elke maaltijd een capsule, maximaal 3 per dag. • verbetering immuunsysteem
• koorts
• reumatische klachten
• tegengaan tromboses
Propolis zalf 30% Een halve theelepel of voldoende om de aangedane plek te bedekken. • schaaf- en krabwonden
• brandwonden
• acne
• eczeem

Wanneer ben je allergisch?

Het is mogelijk om allergisch te zijn voor propolis. Hoewel het zeldzaam is, en slechts in ongeveer 1,3% van de bevolking voorkomt, krijgen sommige mensen een allergische reactie na contact met het stofje. De symptomen hiervan zijn meestal niet zo erg. Je weet dat je allergisch bent als je na contact met propolis een jeukerig gevoel krijgt of licht brandend gevoel hebt op de plaats waar je ermee in contact kwam. In ergere gevallen kun je uitslag, of een lichte zwelling van lippen en tong hebben. Dit is meestal relatief snel weer genezen.

Waarom Propolis gebruiken?

Propolis wordt al eeuwen gebruikt door culturen wereldwijd en stijgt nu razendsnel weer aan populariteit, en dat is niet zonder reden. Het is een middeltje met een bewezen werking voor meerdere kwalen en is een compleet natuurlijk product zonder enige toegevoegde bestanddelen of chemicaliën.

Het is daarnaast ook een heel betaalbaar supplement. Doordat je maar een lage dosering hoeft te gebruiken dagelijks, kun je al voor enkele eurocenten per dag je weerstand verbeteren. Een stuk goedkoper dus dan dure artificiële supplementen waar je niet zeker van weet wat er nu precies in zit.

Propolis is ook bijzonder makkelijk te gebruiken. Je voegt het gewoon toe aan een drankje als je een tinctuur gebruikt. Als je liever caps gebruikt kun je daar gewoon 1 van nemen vlak voor elke maaltijd. De zalf breng je gewoon lichtjes aan op een wonde of op acne en klaar!

Waar kan je Propolis kopen?

De beste prijs-kwaliteit Propolis kun je gewoon hier bij ons kopen! Wij van honingdirect.nl halen onze propolis rechtstreeks van de imker. Onze producten zijn 100% natuurlijk zonder toegevoegde stoffen of chemicaliën. Zo haal je enkel het beste in huis voor jou en je gezin. Je kunt zowel tinctuur– en capsulevorm of als zalf op onze website bestellen. Koop hier al uw propolis producten.

Propolis Tinctuur 30%

 10,99 28,99

Propolis Druppels Alcoholvrij

 11,99 29,99

Propolis Capsules

 14,99 34,99
Propolis zalf
In winkelmand

Propolis Zalf 30%

 16,99

11 reactie's

 1. k.post schreef:

  goedendag
  heeft propolis tinctuur en propolis de zelfde werking?
  ik krijg propolis tinctuur niet weg blijft plakken
  groet k.post

  1. de Imker schreef:

   Bedankt voor uw bericht! Propolis kan voor veel doeleinden gebruikt worden. Daarnaast wordt het verwerkt in allerlei soorten producten, tinctuur, zalf, capsules, poeder, shampoo, tandpasta, etc. etc.

 2. Yola schreef:

  Goeden dag, mijn vraag is of ik dit veilig kan innemen naast bloeddruktablet en insulinegebruik. Heb een flesje van de kinderen gekregen uit Portugal 30% en 70% water en zijn het dus druppels.
  Met vriendelijke groet wachtend op uw reactie. Yola

 3. Marijke schreef:

  Apart. Ik heb bijna altijd een verstopte neus, hoort bij mij. Ik heb een druppel propolis, door een kennis, op mijn pols binnen kant gedaan om te kijken of ik allergisch reageer er op. Niet dus. Maar heel apart, ik deed dit voor de nacht, en het rook behoorlijk sterk, de hele nacht en de dag erop geen verstopte neus gehad. Werktpropolis ook via de neus zoals etherischo olie ook helpt via er aan ruiken.

 4. Hmc schreef:

  Is donkere propolis beter dan lichte? De poeder direct op de tong voelt wat branderig. Kan ik propolis toch gebruiken?

 5. Mertens schreef:

  Is dat ook goed voor u longen bij moeilijk ademen

 6. Ellen schreef:

  Kan ik propolis samen met royal jelly, vitamine C, magnesium, een maagbeschermer en naproxen innemen?
  En is een capsule met propolis niet geschikt voor hoesten?

 7. Malika schreef:

  Ik wil graag propolis op mijn hoofdhuid smeren, ivm kale plekje. Welke soort kan ik daarvoor gebruiken, in water verdunde of in alcohol ?

  1. de Imker schreef:

   Bedankt voor je reactie. Ik raad de verdunde aan, aangezien deze minder vlekken achterlaat. De tinctuur heeft een hogere concentratie propolis en daardoor zal dit sneller vlekken geven.

 8. Rachida schreef:

  Hallo,

  Ik heb een baby van bijna 4 maanden oud en die heeft last van eczeem kan ik bij hem de propoliszalf gebruiken?

  Graag hoor ik van u.

  Mvg, Rachida

  1. de Imker schreef:

   Bedankt voor je bericht! Ik zou beginnen met een kleine gevoeligheidstest op bijvoorbeeld de buitenzijde van de elleboog. Licht aanbrengen en als deze na een uur niet rood of geïrriteerd uitziet, dan kan je hem veilig gebruiken. Let wel: Propolis geeft vlekken in kleren, deze zijn wel weg te krijgen met alcohol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *