ROYAL JELLY

7 dingen die je moet weten over royal Jelly

7 dingen die je moet weten over royal jelly

Heb je weleens gehoord van de uitdrukking: ‘Je bent wat je eet?’ Dat is op geen enkele wijze zo van toepassing als op de honingbij. Verbazingwekkend genoeg zijn koninginnenbijen genetisch gelijk aan werkbijen. Koninginnen krijgen echter vanaf dat ze larve zijn totdat ze sterven ander voedsel te eten dan werksters. Dit afwijkende dieet zorgt ervoor dat ze een totaal andere fysiologie en gedrag ontwikkelen dan werksters, ongeacht hun genetische gelijke basis. Wat is dit voor wonderbaarlijk voedsel? Het is een substantie met de toepasselijke naam koninginnegelei, oftewel royal jelly.

Wat is royal jelly?

Royal jelly, ook wel koninginnegelei of bijenmelk genoemd, is een witte substantie die gemaakt wordt door werkbijen. Hiermee worden alle bijen in de eerste dagen van het prille begin van hun leven grootgebracht! Deze koninginnegelei staat er om bekend uiterst gezond te zijn. Bijenmelk bevat ook een hoog percentage proteïnen, aminozuren en vitaminen.

De naam koninginnengelei – ofwel royal Jelly – is afkomstig van het feit dat het gebruikt wordt om de bijenkoningin te voeden. De beginnende larven van de bij krijgen deze royal jelly ook, maar dat voor slechts een drietal dagen. De koningin daarentegen krijgt het haar hele leven door.

De andere naam voor royal jelly – bijenmelk – is dan weer afkomstig van de kleur die royal jelly heeft. Het heeft een witte kleur dat sterk aan melk doet denken. 

De mens kent het dan weer als een eeuwenoud natuurlijk medicijn die al sinds mensenheugenis wordt gebruikt. Het is zo goed als onmogelijk om een cultuur, land of bevolking te vinden die in haar geschiedenis koninginnegelei niet als een belangrijk medicijn beschouwde!

Hoe wordt royal jelly gemaakt en waar dient het voor?

Royal jelly wordt gemaakt door honingbijen die het goedje gaan secreten uit speciale klieren. De bijen die koninginnegelei produceren eten nectar en pollen die zij zelf, of andere bijen in de korf brengen. De werkbijen gaan dan elke larve voor enkele dagen voeden hiermee. Door de samenstelling van royal jelly – hoog proteïnen en sacchariden – krijgen de larven een sterke steun in hun ontwikkeling.

Daarnaast gaan de werkbijen ook bepaalde larves gaan uitkiezen die langer dan een paar dagen koninginnegelei krijgen. De werkbijen gaan deze larven quasi overspoelen met deze bijenmelk. De gelukkige larven die meer van dit heerlijke goedje gaan krijgen worden dan uiteindelijk de koninginnen. Royal jelly zorgt er namelijk voor dat bepaalde hormonen in de larves geactiveerd worden waardoor zij groter worden, de mogelijkheid krijgen eitjes te leggen, en een compleet ander verdrag vertonen dan de bijen.

Is royal jelly gezond?

Voor bijen is royal jelly zeker gezond. Maar voor de mens is het dat ook! Royal Jelly bestaat uit ongeveer 66 procent water en maar liefst 13 procent proteïnen. Qua vitaminen bevat het elke soort van de B-vitaminen en ook wat vitamine C.

Er zit ook collageen in dat goed is voor haar, huid, botten en de bloedvaten. Royal jelly bevat daarbovenop ook nog eens een uitgebreid aantal antioxidanten en enzymen. Koninginnegelei werkt dus uitstekend om de algemene gezondheid van de mens een boost te geven, en past feilloos in quasi elk dieet.

Hoe gebruik je royal jelly?

Je kunt royal jelly zowel oraal innemen als rechtsreeks op de huid aanbrengen. Als je royal jelly oraal inneemt doe je best het volgende:

 1. Je neemt een broodmes of theelepel en neemt een puntje of twee royal jelly (circa 1 gram)
 2. Je plaatst het broodmes of theelepel met de royal jelly onder je tong.
 3. Wacht enkele minuten tot deze smelt en zo wordt opgenomen in het lichaam

Op deze manier haal je het maximum uit je koninginnengelei. Zo wordt het rechtstreeks in het bloed opgenomen en gaat niets verloren in het spijsverteringsstelsel. Wanneer je de smaak onprettig vindt, kun je ook rauwe honing gebruiken om het in te mengen.

Normaal gezien kun je royal jelly 15 tot 30 dagen een een stuk gebruiken. Door de antibacteriële werking is het handig om dan een pauze in te lassen. Zo geef je je darmflora de kans even op adem te komen.

Je kunt ook de royal jelly rechtstreeks op de huid aanbrengen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een wondje snel en goed wil laten genezen, of als je een schimmel of bacteriële infectie hebt.

royal jelly capsules voor een betere gezondheid

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van royal jelly?

Royal jelly heeft een gigantisch aantal potentiële gezondheidsvoordelen. Daarom dat veel mensen erbij zweren en dit een superfood en remedie noemen. Buiten de vele vitamines en enzymen die je lichaam een boost geven zijn er nog mogelijke voordelen aan het gebruiken van royal jelly. Hier zijn de belangrijkste op een rijtje.

 • Verlaging van de bloeddruk – Studies wijzen erop dat koninginnegelei proteïnen bevat die er voor zorgen dat de bloeddruk lager wordt.[1]
 • Gezondere hersenen – Volgens meerdere studies zorgde royal jelly ervoor dat er een lager aantal stresshormonen en een uitgebreider centraal zenuwstelsel bij muizen die dit als supplement kregen. Daarnaast zou het ook zorgen voor verminderde symptomen van depressie en een beter geheugen.[2]
 • Anti-ouderdoms effecten – Studies toonden aan dat royal jelly ervoor zorgde dat er meer collageen werd geproduceerd. Daardoor was de huid beter beschermt tegen schade veroorzaakt door UV-straling, zoals rimpels.[3]
 • Minder symptomen door menopauze – In een studie zorgde royal jelly er voor dat meerdere symptomen zoals pijn, slecht geheugen, stress en depressie verminderd werden door het nemen van royal jelly. Een andere studie op vrouwen vond dat het gebruik van 12 weken ervoor zorgde dat zij minder stress en rugpijn hadden.[4]

Is royal jelly goed voor…

Royal jelly is goed tegen meerdere kwaaltjes. Het wordt ondermeer gebruikt tegen astma en tegen hooikoorts. Koninginnegelei is ook goed om slaapproblemen tegen te gaan. Daarnaast kun je het ook gebruiken om botfracturen sneller te laten genezen.

Er zijn ook studies die aantonen dat het gebruik van royal jelly zorgt voor de bestrijding van maagzweren en nierproblemen. Ook zou het helpen tegen lever- en huidproblemen.

Ook zou koninginnegelei goed zijn voor het voorkomen van depressie, een laag libbido, en de effecten van zware ingrepen zoals chemokuren, of vermoeidheid.

Ten slotte is royal jelly ook goed om een lager cholesterol te krijgen. Wat het risico op hart- en bloedvatenziektes naar omlaag brengt.

Over het algemeen wordt royal gelly als een zeer goed algemeen middel gezien om allerlei ziektes te bestrijden en te voorkomen. Ook voor het algemeen immuunsysteem een boost te geven wordt het als zeer geschikt gezien.

Waar kan je royal jelly kopen?

Koninginnegelei, ook royal jelly of bijenmelk genoemd, gebruik je het beste puur. Zo haal je alle gezondheidsvoordelen eruit. Door pure royal jelly te gebruiken, zoals de onze, merken de meeste klanten het verschil al vanaf dag 1.

Daarom dat de populariteit van royal jelly de laatste jaren enorm stijgt. Mensen zoeken terug naar natuurlijke middeltjes, die echt helpen! Royal jelly is daar een van de belangrijkste van, en mag dus in geen enkel natuurlijk medicijnkastje ontbreken!

Doordat je maar een mespuntje of twee nodig hebt is dit een stuk goedkoper dan de -vaak niet eens werkende- supplementen die je vindt in de supermarkt. Door onze grote verpakking en betaalbare prijs kun je voor een paar cent per dag al genieten van de vele gezondheidsvoordelen van royal jelly. Een andere optie als u de smaak onprettig vindt onze (vegetarische) royal jelly capsules te gebruiken.

 • Goed voor het algemeen immuunsysteem
 • Helpt bij tal van kwaaltjes zoals oververmoeidheid, laag libido, menstruatiepijnen
 • Betaalbaar
 • 100 procent! natuurlijk

Je kunt dit ook als cadeau geven of in cyclussen gebruiken. Pure royal jelly is namelijk tot een half jaar houdbaar in de koelkast. Zorg goed voor jezelf!

Royal Jelly Puur

 19,99 64,99

Royal Jelly Capsules

 19,99 39,99
-12%
Royal jelly creme 50ML
Toevoegen aan winkelwagen

Royal Jelly creme

 14,99

Wil je mij helpen met mijn passie voor het bijeenhouden? Deel dit dan met vrienden, familie en kennissen!

10 reactie's

 1. Ewout schreef:

  Beste De Imker,

  Is royal jelly ook geschikt voor kinderen ? Heb 2 zoontjes van 3 en 5 jaar.
  Alvast dank voor uw reactie.

  1. de Imker schreef:

   Bedankt voor je reactie! Royal jelly is ook geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. We adviseren bij kinderen wel om een halve dosering te gebruiken. Veel succes!

 2. Marja Engelbertink schreef:

  Kun je ook teveel royal jelly innemen?
  En kan of mag ik naast de roayal jelly ook propolis innemen?

  1. de Imker schreef:

   Bedankt voor je reactie! Wij bevelen 1 gram per dag aan en dit staat gelijk aan 1 mespuntje of 1 a 2 lepeltjes die je er gratis bij krijgt per dag. Deze hoeveelheid is ruim voldoende voor het lichaam, meer innemen zal geen kwaad doen, maar ook niet veel meer goeds dan de aanbevolen gebruik.

 3. BERNARDINE VAN SCHAIJK schreef:

  IK HEB BIJ JULLIE EEN POTJE BESTELD VAN ONGEVEER 150 GRAM .blijft dat ook nog lang goed na bv 6 maanden ???
  Vele jaren geleden heb ik het jaren lang als kuur gebruikt ,en meestal in het najaar,en in het voorjaar .Hebben jullie nog goede tips wat de Koninginne gelei betreft ,
  Wat ik wordt over enkele maanden 79 jaar ,en ik gebruik ook BIOLOGISCH CURCUMMIE 100 PROCENT SAP .EN BINNENKORT bestel ik het Biologische 100 procent Gember sap .
  Beiden kan ik aanlengen met Thee of water .
  maar kan ik 2 mespuntjes gelei ook op het brood of beschuit smeren ,met honing erbij???
  Hartelijke groet ,uit Brabant ,in Eindhoven ,van Bernardine

 4. Angelique Wouters schreef:

  Hoe moet ik het bewaren na opening?

  1. de Imker schreef:

   Het is na opening nog zeker 6 maanden houdbaar in de koelkast.

 5. Margha schreef:

  De eerste twee keer werd ik er misselijk van nu neem ik twee theelepel in en neem een slok water er achter aan.ik hem nu de capsules besteld om dat ik dr zure smaak vreselijk vind.
  Ik vraag me wel af of dr capsules de zelfde werking hebben

  1. de Imker schreef:

   Royal Jelly heeft een bittere tot zure smaak. Om de smaak wat aangenamer te maken kan je dit het best met wat honing innemen. De Royal Jelly capsules bevat ook pure Royal Jelle gemixt met bloem, zodat deze langer houdbaar blijft. Ook dit heeft dezelfde werking!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.