Weerstand

10 Dingen die je moet weten over bijenpollen

10 dingen die je moet weten over bijenpollen

Top-10 superfood bijenpollen weetjes

Bijenpollen zijn een natuurlijk product dat aan populariteit heeft gewonnen als superfood. Dit is dan ook te danken aan de vele gezondheidsvoordelen. Ondanks zijn recente populariteit blijkt uit sommige medische verslagen dat het al sinds 2735 v.Chr. wordt geconsumeerd. Het succes van deze superfood kan verklaard worden uit de zoektocht van de consument naar een betere verzorging en preventie van de gezondheid. Als ook natuurlijke producten met nieuwe en unieke smaken.

In de top-10 weetjes over bijenpollen van Honingdirect komen uiteraard de gezondheidsvoordelen aan bod. Maar ook veel gestelde vragen over deze bijzondere korrels. We starten dan ook met een vraag.

Wat zijn bijenpollen?

Bijenpollen zijn een natuurlijk mengsel van bloemenstuifmeel, nectar, bijenafscheidingen, enzymen, honing en was. Het wordt gebruikt als voedingssupplement. Natuurgeneeskundigen promoten het als een superfood vanwege het voedingsrijke profiel dat tocoferol, niacine, thiamine, biotine, foliumzuur, polyfenolen, carotenoïde pigmenten, fytosterolen, enzymen en co-enzymen bevat. Deze korrels hebben dan ook een antioxiderende, antibacteriële, ontstekingsremmende en genezende werking.

Is er een verschil tussen bijenpollen en stuifmeelkorrels?

Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Het antwoord is eenvoudig: er is géén verschil, sommige mensen noemen het stuifmeelkorrels en andere bijenpollen.

Waarvoor worden stuifmeelkorrels als voedingssupplement gebruikt?

Stuifmeelkorrels zijn algemeen verkrijgbaar in de vorm van voedingssupplementen die gebruikt worden bij de volgende gezondheidsproblemen:

  • acne
  • allergieën
  • artritis
  • astma
  • eczeem
  • hoog cholesterol
  • osteoporose

Daarnaast zou het gebruik van stuifmeelkorrels je energie verhogen, geheugen verscherpen, het verouderingsproces vertragen, gewichtsverlies bevorderen en atletische prestaties verbeteren. Er moet nog meer wetenschappelijk onderzoek gedaan worden naar de werking van stuifmeelkorrels bij mensen. Echter de ervaringen van personen die stuifmeelkorrels als voedingssupplement gebruiken zijn zeer positief.

Hoe effectief zijn bijenpollen bij hooikoorts?

Bijenpollen tegen hooikoorts wordt vaak toegepast. Eén van de meest bekende toepassingen van bijenkorrels is dan ook de bestrijding van seizoensgebonden allergieën, zoals hooikoorts. Men denkt dat het innemen van stuifmeel ons lichaam helpt om weerstand op te bouwen tegen deze mogelijke allergenen en, op zijn beurt, de allergie-symptomen van hooikoorts vermindert.

Hoewel maar heel weinig studies het gebruik van bijenpollen tegen hooikoorts getest hebben, wijst enig op dieren gebaseerd onderzoek erop dat bijenpollen antiallergische effecten kan hebben. Het remt namelijk de activiteit in mestcellen. Deze cellen zijn betrokken bij het vrijmaken van histamine als reactie op allergenen en, als gevolg daarvan, het opwekken van de symptomen die met allergieën gepaard gaan.

Hoewel bijenkorrels hooikoorts symptomen lijken te verminderen, ontbreekt het aan studies bij mensen om het gebruik ervan als allergiebehandeling te bevestigen.

Bijenpollen gezond: verlaagt cholesterol

Op basis van de positieve ervaringen bij mensen is eigenlijk niet te ontkennen dat bijenpollen gezond zijn. Het is bijvoorbeeld goed voor je algehele cholesterolgehalte. Dit komt doordat dit voedingssupplement kan zorgen voor een lagere LDL cholesterol (slechte cholesterol) en een hoger HDL cholesterol (de goede cholesterol). Een hogere HDL hangt weer samen met een goede gezondheid van het hart en bloedvaten.

Bevordert gezondheid van de lever

Verschillende dierstudies tonen aan dat bijenkorrels helpen de lever tegen schade te beschermen. En kan zelfs leverschade door alcoholisme en drugsgebruik helpen te herstellen. Uit enkele studies komt namelijk naar voeren dat het gebruik van bijenpollen de levercellen bevordert en beschermt tegen schade. En dat nog wel met minder bijwerkingen dan de Mariadistel, die hier ook vaak voor gebruikt wordt.

Helpen bijenkorrels tegen osteoporose?

Het gebruik van bijenkorrels toont belofte bij de behandeling van osteoporose. In proeven met ratten komt naar voren dat bijenstuifmeel het botgehalte aan calcium en fosfaat kan helpen opkrikken en beschermen tegen botverlies door osteoporose. Er is echter meer wetenschappelijk onderzoek nodig om dit gezondheidsvoordeel te onderbouwen bij mensen.

Goed voor huid en hart

Het consumeren van bijenkorrel levert naast de eerdergenoemde gezondheidsvoordelen ook voordelen voor op voor je huid en hart.

  • Het helpt huidinfecties te voorkomen en reguleert talg: Behalve een antioxiderende bescherming geven de fenolen en flavonoïden die in de bijenkorrel voorkomt ook samentrekkende en kalmerende eigenschappen aan de huid.
  • Bloedsomloop: Dankzij het gehalte aan flavonoïden activeert bijenkorrel de afsluiting en versteviging van de bloedvaten. En verbetert vervolgens de bloedsomloop en de hartfunctie.
  • Bijenkorrel heeft ook een hypolipidemische werking die het gehalte aan cholesterol, triacylglycerol en totale lipiden in het lichaam verlaagt, wat gunstig is voor de behandeling van hartziekten.

Wat zijn de bijenpollen bijwerkingen?

Er zijn klachten gemeld over bijenpollen bijwerkingen, waaronder jeuk, zwelling, kortademigheid en licht gevoel in het hoofd. Deze reactie kunnen al optreden bij kleine hoeveelheden, dat wil zeggen minder dan een theelepel.

De meeste van deze gevalsbeschrijvingen betroffen mensen met bekende allergieën voor stuifmeel. Als je een pollenallergie hebt, is het van belang voorzichtig te zijn en je arts te raadplegen alvorens bijenpollen te consumeren.

Indien je een bijenallergie hebt, kan je beter geen stuifmeelkorrels toevoegen aan je dieet. Dit kan namelijk ernstige bijwerkingen veroorzaken, waaronder anafylaxie. Bijenpollen kunnen een interactie hebben met andere medicijnen, waaronder warfarine (Coumadin) wat kan leiden tot een verhoogde kans op blauwe plekken of bloedingen. Overleg daarom altijd met je arts indien je medicatie gebruikt.

Dosering en bereiding stuifmeelkorrels

Bijenstuifmeel wordt verkocht als korrels. Honing Direct raadt aan te starten met een dosis van ¼ theelepel en die geleidelijk aan op te voeren tot 2 eetlepels per dag. Daarbij let je op de symptomen van een bijwerking – waaronder jeuk, zwelling, kortademigheid, licht gevoel in het hoofd. Kinderen starten bij slechts een paar korreltjes per dag.

Hoe bereid je de stuifmeelkorrels? Het is heel eenvoudig om stuifmeelkorrel toe te voegen aan je dieet. Je kan de korrels bijvoorbeeld in yoghurt, havermout of smoothies mengen. Hoe smaken bijenkorrels? Hoewel de individuele smaak varieert, heeft bijenstuifmeel over het algemeen een zoete en bloemige smaak, maar kan ook licht bitter zijn. De textuur is poederachtig.

Je bewaart de korrels op een koele, donkere plaats en uit direct zonlicht, zoals een voorraadkast of de koelkast.

Waar kan je bijenpollen kopen?

Wil je ook profiteren van de vele gezonde voordelen van bijenpollen? Bijenpollen kopen doe je eenvoudig en snel online bij de bijenspecialist Honingdirect. Mocht je nog vragen hebben over de dosering, bijwerkingen, de voordelen of andere vragen over bijenpollen stuifmeelkorrels, dan kan je altijd contact opnemen met ons. Wij beantwoorden graag je vragen en geven je informatie over de toevoeging van de gezonde korrels aan je dieet. Lees ook meer over bijenpollen en hooikoorts in ons blog 6 dingen die je moet weten over Hooikoorts.

Bijenpollen / Stuifmeelkorrels

 11,99 29,99

Wil je mij helpen met mijn passie voor het bijeenhouden? Deel dit dan met vrienden, familie en kennissen!

Reactie's

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.